El Copinh apunta els Atala-Zablah

El Consejo Cívico de Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (Copinh) assenyala diversos membres de la família Atala-Zablah com a autors intel·lectuals de l’assassinat de Berta Cáceres. Els Atala, d’origen palestí, formen part de l’oligarquia hondurenya i alguns d’ells són dirigents de DESA, l’empresa concessionària del projecte hidroelèctric Agua Zarca, l’oposició al qual va costar-li la vida a Cáceres.

El vicepresident de DESA, Jacobo Nicolás Atala Zablah, és el president del banc BAC Honduras. El germà de Jacobo, José Eduardo Atala-Zablah, també a la junta de DESA, és el president de la Cámara de Comercio Hondureño-Americana i exdirector a Honduras del Banco Centroamericano de Integración Económica (BCIE), un dels principals inversors del projecte Agua Zarca. A més, un altre membre de la família, Daniel Atala, és el director financer de DESA. Cap d’ells ha estat imputat per l’assassinat de Berta Cáceres però sí el president de la companyia Roberto David Castillo Mejía, exmilitar, detingut i pendent de judici.

Els altres set detinguts ja han estat condemnats tot i que, set mesos després del judici, encara no es coneix la sentència definitiva. “La manca de sentència posa en perill la condemna contra els autors materials del crim i representa un obstacle per a la investigació i per enjudiciar els autors intel·lectuals”, afirmen des del Copinh. Entre els condemnats hi ha Sergio Rodríguez, enginyer empleat per DESA i Douglas Bustillo antic cap de seguretat de l’empresa. Segons l’informe del Grupo Asesor Internacional de Personas Expertas, format per diversos juristes internacionals, les converses entre diferents directius i treballadors de DESA evidencia els seus vincles amb l’exèrcit i els cossos policials de l’Estat abans i després de l’assassinat de Berta.

Frau sobre el Gualcarque

Per altra banda i en relació al projecte hidroelèctric, el propi Roberto David Castillo i l’advocada de DESA, Carolina Castillo, seran jutjats per presumpte frau juntament amb 14 funcionaris de l’estat acusats d’abús d’autoritat i falsificació de documents, entre altres delictes. El cas conegut com a ‘Frau sobre el Gualcarque’ va ser impulsat per la Misión de Apoyo contra la Corrupción y la Impunidad en Honduras (MACCIH‐OEA) i es basa en les més de 40 denúncies presentades per Berta Cáceres davant el Ministerio Público Fiscal. La investigació conclou que els acusats van cometre diversos delictes contra l’administració pública per beneficiar DESA amb la concessió del projecte Agua Zarca.