Cas Berta Cáceres: hi ha condemnes, però no hi ha justícia

El passat 29 de novembre, un tribunal d’Hondures va considerar culpables de l’assassinat de l’activista hondurenya set persones. La família i COPINH denuncien que no es condemnin directius de la hidroelèctrica com a autors intel·lectuals. En parla Àlex Guillamon d’Entrepobles

 

Com era de preveure en el veredicte pronunciat pel Tribunal de Sentència hondureny, es continuen sense condemnar les estructures i les persones que van pagar els sicaris que van assassinar Berta Càceres i van intentar assassinar Gustavo Castro.

La família de la Berta Càceres i el COPINH denuncien que, malgrat les innombrables proves incriminatòries que el Tribunal va rebre, els autors intel·lectuals, entre ells la família Atala Zablah, accionistes propietaris de l’empresa DESA, segueixen gaudint de llibertat, perquè s’ha negat sistemàticament aquesta línia d’investigació. Amb aquesta sentència es condemna únicament el grup sicarial i l’estructura intermèdia relacionada directament a l’empresa DESA.

Quins interessos estan en joc i motiven que l’Estat i les seves institucions protegeixin els màxims responsables, els noms dels quals no són un secret? Per què, malgrat les evidències de la seva participació, no han estat processats a dia d’avui després de gairebé tres anys del crim? Què esperen per complir amb la seva responsabilitat?

Si, malgrat el finançament rebut durant aquests anys per la cooperació internacional per millorar l’aparell judicial hondureny -especialment per part de la cooperació estatal espanyola-, els tribunals hondurenys mostren aquesta clamorosa incapacitat d’actuar d’acord al degut procés, arriba l’hora que la comunitat internacional es pronunciï sobre si aquests assassinats han de quedar impunes.

Des de les organitzacions i plataformes de solidaritat amb el poble hondureny fem una crida a l’opinió pública, a les organitzacions i moviments socials, per seguir pressionant els nostres respectius governs perquè es facin responsables de la necessitat de justícia en uns fets, a l’arrel dels quals no podem oblidar que estan implicats fons d’inversió públics europeus.

Podeu consultar el Comunicat de la Família de la Berta, COPINH, Gustavo Castro i els equips legals de la causa davant la sentència

Àlex Guillamon, Entrepobles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *